Kopfbereich

Ön ezt az oldalt látja:

Terápiás területek


A ritka betegségek elleni 15 évnyi küzdelem során az AOP Orphan elsősorban a hematológiai és onkológiai, kardiológiai és pulmonológiai, neurológiai és pszichiátriai, valamint az anyagcsere-betegségekre összpontosít.

Hematológia / Onkológia

A hematológiai betegségeken belül mind a jóindulatú, mind pedig a rosszindulatú kórfolyamatokra, míg az onkológián belül a rákos megbetegedésekre fókuszálunk.

bővebben: Hematológia / Onkológia

Kardiológia és pulmonológia

A kardiológia szakterülete a szív- és érrendszeri megbetegedések kutatására és kezelésére összpontosít. Ide tartozik minden olyan megbetegedés, mely a szív pumpafunkcióját érinti vagy a normális szívritmust befolyásolja. A kardiovaszkuláris megbetegedések leggyakoribb jellemzője a magas vérnyomás, a szív koszorúsereinek szűkületéből adódó tünetek, a ritmuszavarok, illetve a sztrók.

A pulmonológia a tüdő megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakterület, ilyen kórállapot pl. a pulmonális hipertenzió.

Az AOP Orphan aktív továbbá az intenzív terápia és az infektológia területein is, hiszen a fertőzések és az intenzív kórképek gyakran szövődnek kardiológiai és pulmonológiai kórállapotokkal.

A legtöbb országban az intenzív ellátás több szakterület bevonásával, interdiszciplinárisan történik. Az intenzív osztályos kezelés kezdetben az olyan súlyos, életet veszélyeztető állapotok ellátására szorítkozott, melyet egy-egy szerv elégtelensége idézett elő. Az orvosi technológia forradalmian gyors változásai azonban ezt az ellátási formát egy kifejezetten specializált szakterületté tette, mely komplex, életet veszélyeztető kórállapotokkal foglalkozik – beleértve a többszervi elégtelenséget is.

Az aneszteziológiai tevékenység az általános és helyi érzéstelenítést foglalja magában, beleértve a beteg műtéti előkészítését és műtét utáni megfigyelését csakúgy, mint a sebészeti beavatkozások alatt az életfunkciók biztosítását (kivonat az osztrák oktatási szabályzatból). 

 

Az orvosi infektológia szakterülete a fertőzések diagnosztizálásával, azok tüneteivel, kezelésével és megelőzésével foglalkozik.

bővebben: Kardiológia és pulmonológia

Neurológiai és anyagcsere rendellenességek

 

A neurológia (ideggyógyászat) az idegrendszer és az izmok megbetegedéseivel foglalkozó tudomány. Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és a perifériás idegek alkotják. A gyermekgyógyászati neurológia a gyermekek és tinédzserek idegrendszeri és izomzatot érintő megbetegedéseire és rendellenességeire összpontosít.

bővebben: Neurológiai és anyagcsere rendellenességek