Kopfbereich

Ön ezt az oldalt látja:

Hematológia/Onkológia


A hematológiai betegségek közé tartoznak mind a jóindulatú, mind pedig a rosszindulatú kórállapotok, az onkológiai megbetegedések alatt pedig a rákos elváltozásokat értjük. Az AOP Orphan különösen a mieloproliferatív betegségek kezelésére összpontosít. A csontvelőt érintő betegségek ezen csoportjára jellemző, hogy a vér őssejtjei szabályozatlan formában termelődnek.

Esszenciális trombocitémia

Az esszenciális trombocitémia a csontvelő olyan megbetegedése, mely a trombociták (vérlemezkék) túltermelődésében nyilvánul meg. A vérlemezkék túltermelődése okozza a fokozott véralvadás következtében megnövekedett trombózisveszélyt, de az állapot vezethet akár vérzéshez is.

bővebben: Esszenciális trombocitémia

Polycythaemia vera

A polycythaemia vera (PV) a csontvelőben található véralkotók ritka megbetegedése. Ez elsősorban a vörösvérsejtek (eritrociták) számának emelkedését jelenti, ami a vér áramlásának csökkenéséhez vezet.

bővebben: Polycythaemia vera

Primer mielofibrózis

A mieloproliferatív betegségek közt számon tartott primer mielofibrózis a csontvelő olyan megbetegedése, melyben a kóros csontvelői őssejtek osztódása során fibrózis alakul ki, így a normális csontvelő őssejtjei helyét kötőszövetes massza (kollagén) veszi át.

bővebben: Primer mielofibrózis

Krónikus mielogén leukémia (CML)

A krónikus mielogén leukémia (CML) a fehérvérsejtek rákos megbetegedése. Ez a leukémia egy olyan formája, melyet a csontvelő eredetű sejtek fokozott és kontrollálatlan növekedése, és a vérben történő felhalmozódása jellemez.

bővebben: Krónikus mielogén leukémia (CML)