Kopfbereich

Ön ezt az oldalt látja:

Kardiológia és pulmonológia


A kardiológia orvosi szakterülete a szív- és érrendszeri megbetegedések kutatására és kezelésére összpontosít. A szakterület felölel minden olyan megbetegedést, mely szív eredetű, illetve képes megváltoztatni a normális szívritmust. A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések közé soroljuk a magas vérnyomás betegséget, a koszorúserek betegségeit, a ritmuszavarokat és a sztrókot is.  A pulmonológia orvosi szakterülete tüdőbetegségekre fókuszál, ide tartozik a pulmonális artériás hipertenzió is. 

Pulmonális artériás hipertenzió

A pulmonális artériás hipertenzió (PAH) egy olyan ritka betegség, mely a tüdő ereinek ellenállásnövekedésével, ezáltal a tüdőkeringésben fellépő vérnyomásemelkedéssel jár. A tüdő vérátáramlásának romlását következményes, az egész testet érintő oxigénellátási zavar lesz a vége. Mindezek eredményeképpen a betegek elesettek fulladnak, légszomjra panaszkodnak, valamint csökken fizikai teljesítőképességük is. Ha a PAH-ot nem kezeljük, akkor az a diagnózis felállításától számított 2-3 év alatt életveszélyes szívelégtelenséget idéz elő. Az életminőség biztosítása, illetve a betegség prognózisának javítása a korai diagnózison és a megfelelő kezelésen alapszik. 

ugrás ide: pulmonális artériás hipertenzió 

Ritmuszavarok (aritmiák)

Az aritmiák hátterében a szív nem megfelelő ingerképzése vagy ingerületvezetése áll. Ilyenkor a szívverés túl lassú, túl gyors, vagy szabálytalan ritmusú. Az aritmiák egy része lehet banális, kezelést nem igénylő, másik részük akár életveszélyes állapotokat is előidézhet, épp ezért minden egyes esetben érdemes kikérni szakember tanácsát.

bővebben: Aritmiák

Pulmonális artériás hipertenzió

A pulmonális artériás hipertenzió (PAH) egy olyan ritka betegség, melyben a tüdő érellenállása megnövekszik, ezáltal emelkedik a nyomás a kisvérköri keringésben.
A tüdőben csökken a véráramlás, kevesebb oxigén jut el a testünk szöveteihez. Ennek következménye a kialakuló fáradtságérzés, légszomj, csökkent fizikai teljesítőképesség. Amennyiben a felismert PAH-t két-három évig nem kezeljük, életveszélyes állapot, szívelégtelenség alakulhat ki. A megfelelő életminőség biztosításának és a jó prognózisnak alapfeltétele a korai diagnózis és az adekvát kezelés.

bővebben:  Pulmonális artériás hipertenzió

Homozigóta familiáris hiperkoleszterinémia

A homozigóta familiáris hiperkoleszterinémia (HoFH) a familiáris hipelkoeszterinémiák csoportjába tartozik. Ez egy olyan veleszületett koleszterin anyagcserezavar, melynek következtében normális étkezés mellett is kiugróan magas koleszterinszinteket mérhetünk az érintett betegekben. Különbséget teszünk a gyakoribb heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia és a nagyon ritka homozigóta familiáris hiperkoleszterinémia között. 

tovább a Homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiához