Kopfbereich

Ön ezt az oldalt látja:

Neurológiai és anyagcsere rendellenességek


A neurológia (ideggyógyászat) az idegrendszer és az izmok megbetegedéseivel foglalkozó tudomány. Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és a perifériás idegek alkotják. A gyermekgyógyászati neurológia a gyermekek és tinédzserek idegrendszeri és izomzatot érintő megbetegedéseire és rendellenességeire összpontosít.

A neurológiai megbetegedések okai meglehetősen változatosak és nagyjából az alábbi szerint csoportokba sorolhatók: fejfájás betegség, az agy ér eredetű betegségei, a központi idegrendszer fertőzéses megbetegedései, szklerózis multiplex, agydaganatok, neurodegeneratív megbetegedések, a perifériás idegrenszer betegségei és az ideg-izom eredetű (neuromuszkuláris) betegségek.

Az AOP Orphan számos neurológiai eredetű ritka betegséggel foglalkozik.

Huntington-kór

A Huntington-kór egy olyan genetikai rendellenesség, mely a központi idegrendszert érintve az agysejtek progresszív degenerációjával jár. Ez a mozgások és a kognitív (felismerés) funkciók beszűküléséhez vezet, valamint viselkedészavarokkal is társul.

bővebben: Huntington-kór

Nyugtalanság

A nyugtalanság súlyos, zavaró és kóros szövődménye sok krónikus pszichológiai rendellenességnek, mint például a skizofrénia és a mánia. Európában jelenleg körülbelül ötmillió felnőttet sújt pszichotikus rendellenesség. A Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders [Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve] meghatározása szerint a nyugtalanság "belső feszültség érzésével társuló túlzott motoros aktivitás”.

bővebben: Nyugtalanság